Přejít na obsah

LETOŠNÍ ZDRAVOhrátky ZAČALY V ÚSTÍ

V pořadí třetí ročník ZDRAVOhrátek Pardubického kraje začal na Vyšší odborné škole a střední škole zdravotnické a sociální v Ústí nad Orlicí. Nasazení, rychlou reakci i šikovné ruce při hodně akčních aktivitách potřebovali všichni účastníci na všech sedmi pracovištích.

Na stanovišti první pomoci se rozhodně nikdo nenudil, neboť vzápětí po resuscitaci přišel na řadu také defibrilátor, transport zraněného i fixace v celotělové vakuové vaně. Třiašedesát žáků z dvanácti základních škol při akci získalo spoustu poznatků o oborech zaměřených na zdravotnictví nebo sociální činnost.

Celkem tři hodiny trvala cesta aktérů ZDRAVOhrátek, rozdělených do malých skupinek, po připravených stanovištích a důkladné seznamování s obory praktická sestra a sociální činnost. V průběhu sedmi zastávek poznávali nejen zázemí školy, její učebny a vybavení, ale také pedagogy i studenty, své budoucí starší spolužáky. Ti byli nejen skvělými demonstrátory jednotlivých činností, ale také rozhodčími, konzultanty i rádci. Na každém pracovišti museli školáci splnit určitý úkol a na jeho základě získali indicii nutnou pro sestavení tajenky křížovky, která zněla: „Pojďte s námi studovat praktickou sestru.“

Postupně navštívili ambulanci a pohlédli si sanitku Českého červeného kříže, zabývali se prevencí AIDS, problematikou stáří či zdravého životního stylu a vyzkoušeli si základy první pomoci nebo terapie v praxi.

V soutěži manuálních aktivit zvítězili kombinované družstvo žáků ze ZŠ Výprachtice a Jablonného nad Orlicí. Ovocný dort ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! si odvezla výprava ZŠ Jiráskova z Vysokého Mýta.

IMG5233
IMG5236
IMG5250
IMG5244
IMG5252
IMG5268
IMG5256
IMG5279
IMG5292
IMG5294

 

news list