Přejít na obsah

JSME MEZI TŘICETI NEJLEPŠÍMI MĚSTY PRO ŽIVOT

Ústí nad Orlicí se dostalo mezi 30 nejlepších měst pro život v rámci České republiky. Poskočilo o 6 míst na 28. místo. Vyplývá to z třetího ročníku Indexu kvality života, který sestavuje společnost Obce v datech.

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků apod.). Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD.

Od roku 2018 se pořadí Ústí nad Orlicí v žebříčku kvality života neustále zlepšuje. Za poslední 3 roky se město posunulo ze 45. místa na celkové 28. místo. V rámci Pardubického kraje se Ústí dostalo již na úroveň Litomyšle, s malým odstupem na Žamberk a Pardubice. K posunu došlo zejména díky dlouhodobým posunům v kategorii „Zdraví a životní prostředí“ a „Vztahy a služby“.

„Dlouhodobě se snažíme zlepšovat kvalitu života ve městě. Osobně mám radost, že toto úsilí je potvrzeno i daty. Výrazně investujeme do městské infrastruktury a do obnovy a rozšiřování veřejné zeleně. O Ústí se zejména na jaře říká, že rozkvétá. Dlouholetá a systematická práce přináší své výsledky. Děkuji všem, kteří se na rozvoji města spolupodílí aktivním a pozitivním způsobem,“ řekl Petr Hájek, starosta města.


V kategorii přírůstek obyvatelstva se město posunulo na 34. místo v republice, z loňského 53. místa. Potvrzuje se fakt, že o život ve městě je zejména ze strany mladých lidí velký zájem. Město těží ze skvělé dopravní dostupnosti a zdravého životního prostředí.

„Zajímavostí je, že v porovnání s městy obdobné velikosti, je v Ústí nad Orlicí málo lidí, které berou dávky hmotné nouze. Svědčí to o stabilním zázemí, silně rozvinutém občanském životě a dobrou nabídkou atraktivních pracovních příležitostí,“ dodává Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Podrobné informace včetně mapy naleznete ZDE: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/index-kvality-zivota-2020-kde-se-v-cesku-nejlepe-zije/r~82cfd188144811eb8972ac1f6b220ee8/?fbclid=IwAR0LByV7Sr9PkCIWtsDXMLWfmTIG7Luasa5no4gSiJv6lcvllPlcEkUkUCk

PANO0001
01
DJI0020
DJI0068
DJI0114
DJI0133

news list