Přejít na obsah

MUZEUM OTEVÍRÁ EXPOZICI BETLÉMŮ

Od 3. prosince otevírá své expozice také Městské muzeum v Hernychově vile. Aktuální výstava VELKÉ PRÁDLO je doplněna o vánoční motivy a prodloužena až do ledna 2021!

Spolu s dveřmi Hernychovy vily se otevírá také STÁLÁ EXPOZICE PAPÍROVÝCH MALOVANÝCH BETLÉMŮ. Mimořádný fenomén orlickoústeckých malovaných betlémů představuje malá expozice, která zahrnuje vedle skutečně velkého - s šířkou 5,9 m – betlému vánočního také betlém tříkrálový a dva v Čechách velmi neobvyklé betlémy, tedy hromniční a postní zvaný též velikonoční.

Ve vánočním betlému můžeme obdivovat jak kouzelnou vesnickou lidovou architekturu, tak i objekty z "města". Nechybí ani několik vodních mlýnů, pila, rumpálová studna, ale třeba i kamenná kašna. Zapomínat nesmíme na několik stovek postav, které představují prosté vesničany - zemědělce, ale i mnoho řemeslníků. V tříkrálovém betlému zaujmou vedle "tří mudrců" hlavně cizokrajná zvířata, mezi kterými vidíme například slona, velblouda nebo žirafu. V postním betlému najdeme kromě Jidáše s měšcem například řadu vojáků. 

Expozice je veřejnosti otevřena každý rok od začátku adventu do Hromnic. Mimo toto období je možné vážným zájemcům expozici zpřístupnit, ale pouze na vyžádání.

Přijďte do Hernychovy vily nasát trochu vánoční atmosféry! Pokud vám nestačí jen koukat, můžete si vybrat z nabídky vystřihovacích betlémů.

Více informací naleznete na webu www.muzeum-uo.cz.

IMG4666
IMG4642
IMG4643
IMG4647
IMG4646
IMG4648
IMG4650
IMG4652
IMG4653
IMG4655

news list