Přejít na obsah

KRAJ HODLÁ POMOCI S OŽIVENÍM AREÁLU PERLA

24. února navštívil Ústí nad Orlicí krajský radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj a evropská fondy. Tématem návštěvy v našem městě byla budoucnost areálu bývalé Perly 01 a pomoc Pardubického kraje s využitím této lokality.   

V Pardubickém kraji je hned několik tzv. brownfieldů, tedy opuštěných, často velmi zanedbaných a nevyužívaných nemovitostí jako pozůstatky průmyslové, zemědělské, rezidentské, vojenské či jiné aktivity. Pardubický kraj chce pomoci tyto brownfieldy oživit a vdechnout jim nový život. Patří mezi ně právě areál Perla v našem městě nebo areál Miltra v Moravské Třebové.

Oba areály už dlouhá léta chátrají a obě obce hledají jejich další využití – a to z toho důvodu, že areály leží v centru města. Brownfieldy představují rozsáhlý a dlouhodobý problém a mají negativní vliv na vnímání image lokalit. Snižují atraktivitu měst, obcí a jejich čtvrtí pro další rozvoj. I proto je potřeba hledat cesty, jak těmto objektům vdechnout nový život a najít jim nové možnosti využití.

Chceme pomoci obcím – hledáme finanční zdroje, kterými by mohly brownfieldy řešit. Roli hraje nejen to, jak je projekt nákladný, ale také to, jak jsou projekty městy připravené. Jako příhodné se v tuto chvíli jeví bývalé průmyslové objekty v Ústí nad Orlicí a v Moravské Třebové, které bychom rádi přiblížili k příležitosti financování z nově vznikajícího projektu Národního plánu obnovy (prostřednictvím agentury CzechInvest) nebo aby alespoň část projektu mohli financovat z Integrovaného regionálního operačního programu. Rozdíl, a tím i odlišné šance k získání dotace, však shledáváme právě v připravenosti a fázi projektu,“ uvedl radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy.

V Ústí nad Orlicí jde o již dlouho připravované řešení areálu Perla. V této lokalitě má Pardubický kraj i vlastní souběžný záměr do IROP v podobě výstavby ateliérů uměleckoprůmyslové školy,“ komentuje situaci radní Ladislav Valtr. Střední škola uměleckoprůmyslová sice v tuto chvíli své místo v Ústí nad Orlicí má, avšak sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé ubytovny.

Poté, co město areál odkoupilo, se postupně začala mapovat situace, co by se mohlo v tomto místě realizovat. Vypsala se architektonicko-urbanistická soutěž o návrh. Z toho vzešla vítězná nabídka, jak by se území mohlo revitalizovat. Město má na danou lokalitu schválený regulační plán. Naším hlavním motivem byla výstavba nového Domu dětí a mládeže. A to se nám povedlo, budovu budeme začátkem léta kolaudovat. Další důležitou investicí bude dokončení infrastruktury navazující na ateliéry a na veřejný prostor – to je pro nás v tuto chvíli velmi důležité. Do budoucna máme další záměr, a tím je rekonstrukce bývalé kotelny a strojovny za účelem galerie, která by zároveň nesla odkaz na textilní historii našeho města. A právě na tuto náročnou investici hledáme zdroj financování,“ dodává starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Areál Miltra v Moravské Třebové původně sloužil jako textilní továrna, následně byl využívaný pro potravinářskou výrobu mléčných výrobků. Asi 10 let už je ale areál nevyužívaný a nic se s ním neděje.

V Moravské Třebové jsou prozatím na začátku, uvažují o demolici části chátrajících budov a o přípravě projekce víceúčelového kulturního zařízení, které by sloužilo jako kulturní zázemí města. Novou energii si zasluhují oba tyto areály,“ uvedl radní Ladislav Valtr.

IMG6080
IMG6084
IMG6082
IMG6090
IMG6101
IMG6104
IMG6111
IMG6115
IMG6114
IMG6120

news list