Přejít na obsah

ZA SENIORY DORAZILA KORONOVANKA A #BABIJEDE

Obyvatele Centra sociální péče v Ústí nad Orlicí opět v pátek potěšilo vystoupení kapely Koronovanka, která se skládá z učitelů Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.

Během odpoledne byl představen seniorům dobrovolnický projekt #babiJede orlickoústeckého sdružení Spousti. Z výtěžku posledního festivalu Jeden svět koupilo rikšu, která vyveze seniory na výlet. Iniciativa vznikla pod názvem Cycling without age v Dánsku a připojila se k ní již i některá česká města. Také v Ústí nad Orlicí dojde k užitečnému propojení mladší generace se starší. Dobrovolníci za pomoci speciálního elektrokola vyvezou babičky a dědečky z Ústí nad Orlicí na cyklovyjížďku. Na tuto aktivitu, která přináší blahodárný pobyt na čerstvém vzduchu, už jim většinou síly nestačí. Podle předsedy sdružení Petra Kulhavého bude rikša sloužit především Centru sociální péče na sídlišti Štěpnice. „Pokud bude zájem, nevylučujeme, že by si ji mohla půjčovat i veřejnost,“ dodává Petr Kulhavý. Rikša má tři kola a pohodlné sedátko s nožní podpěrou, před sluncem seniory chrání stříška. Dopravní prostředek je vybaven také technikou pro přehrávání hudby. Dvě baterie zaručí, že se dvojice senior – dobrovolník může vydat i na delší trasu po cyklostezkách. 

Spousti je tradičním pořadatelem festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní 13. ročník se koná, i když v netradiční podobě. Od 10. května do 6. června běží program online, nabídne celkem 101 nových dokumentů a streamované  pofilmové debaty. V termínu od 2. do 5. června pak naváže ústecké letní kino v parku za Roškotovým divadlem. Každý den od 20.30 bude promítat jeden vybraný dokument z letošní kolekce.

IMG8999
IMG9001
IMG8960
IMG8945
IMG8955
IMG9010
IMG8989
IMG9013
IMG8969
IMG9015

news list