Přejít na obsah

SPREJEŘI MUSÍ MĚSTU ZAPLATIT ŠKODY

Začíná to jako frajeřina, hloupý nápad po posilnění alkoholem a končí v soudní síni a záznamem v trestním rejstříku. Sprejerství je trestný čin, bez ohledu na výši způsobené škody, za který vedle pokut hrozí až roční vězení.

Město Ústí nad Orlicí jako řádný hospodář vymáhá náhradu škod, které mu na jeho majetku způsobí sprejeři. „V poslední době jsme měli tři takové případy. Pokaždé usilujeme o to, aby škody způsobené městu byly uhrazeny. Je to činnost časově i odborně náročná,“ uvedl k soudním jednáním a následnému vymáhání vedoucí odboru právního a obecního živnostenského úřadu Mgr. Marian Rada. Zkušenosti se sprejerstvím na obecním majetku jsou takové, že se většinou nejedná o potřebu vyjádřit umělecké ambice, ale bohapusté vandalství.

Letos v únoru úřadoval sprejer v okrajové části města, počmáral mimo jiné dopravní zrcadlo nebo květináč u cyklostezky. Policií byl vypátrán a soudem odsouzen za přečin poškození cizí věci k odnětí svobody v trvání šesti měsíců s podmíněným odkladem a zkušební dobou na dva roky a byla mu uložena povinnost nahradit všem poškozeným škodu. Konkrétně městu Ústí nad Orlicí musí zaplatit dva tisíce korun.

Neslavný konec měla i „spanilá jízda“ dvou mladých mužů, kteří před dvěma lety posprejovali různými motivy protihlukovou stěnu u hlavního silničního tahu. Jejich malůvky pokryly plochu zdi o celkové rozloze 30 metrů čtverečných. Škoda byla víc než dvacet tisíc korun, odsouzení mladíci ji městu postupně splácejí.

Největší pozornost a medializaci vzbudil případ, ke kterému došlo v lednu minulého roku, kdy muž cizí státní příslušnosti procházel městem a posprejoval téměř vše, co mu přišlo pod ruku. Újmy došlo i Roškotovo divadlo, národní kulturní památka, kterou označkoval obrácenou svastikou a poškodil na ní kameru. Škoda tehdy přesáhla sto tisíc korun. Vandalovi to spočítali u soudu, v současné době je ve vězení a bude vyhoštěn z České republiky.

Při objasňování případů sprejerství, stejně jako u jiných trestných činů či přestupků, je účinným pomocníkem městský kamerový systém.

CO ŘÍKÁ ZÁKON:

„Poškození cizí věci“  - ustanovení § 228 odst. 2 trestního zákoníku zní: „Kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty“.

IMG0365
IMG0367
IMG0369
IMG0370
IMG0372
IMG0376
IMG0377
IMG0379

news list