Přejít na obsah

ZASTARALÁ OBŘADNÍ SÍŇ SE DOČKÁ REKONSTRUKCE

Obřadní síň radnice je svědkem různých slavnostních a společenských událostí, s tímto místem mají občané spojené významné okamžiky ve svých životech. Slouží k uzavírání manželství, vítání nových občánků, předávání maturitních vysvědčení, oslavám jubileí nejstarších obyvatel města i jako nepostradatelné zázemí městských slavností Město v pohybu.

Charakteru těchto událostí už však zdaleka neodpovídá interiér obřadní síně, který byl vytvořen ke konci sedmdesátých let minulého století a je v řadě ohledů za zenitem: po technické, funkční i estetické stránce. Město v minulých dvou letech opravilo sociální zařízení a připravuje celkovou rekonstrukci, která bude řešit obnovu přežilého a morálně zastaralého interiéru hlavního sálu, předsálí i zázemí obřadky.

Zpracována byla architektonická studie, která sjednocuje a propojuje dílčí prostory a z obřadní síně vytváří důstojné místo odpovídající svému významu a funkci. Pracuje s ušlechtilými materiály, jako je dřevo, kov a sklo. V interiéru by měly vyniknout současné významné prvky - varhany a obrazy Kamily Veroniky Planerové, doplněn má být nadčasovým nábytkem a keramickými vázami. O optické propojení se mají postarat skleněné dveře, místo koberce jsou navrženy dřevěné podlahy, ze stejného materiálu má být i jednotící prvek ve všech místnostech, kterým jsou lamelové obklady.

Osvětlení budou tvořit různé skupiny světel, které je možné nezávisle na sobě stmívat a dosáhnout tak požadované atmosféry. Hlavní stůl z dubových lamel by měl nést nápis z pera spisovatele Karla Čapka „To nejkrásnější na světě nejsou věci, nýbrž okamžiky“.

„Na základě architektonické studie město zadalo zpracování projektové dokumentace, dokončena by měla být v listopadu letošního roku. Rádi bychom rekonstrukci obřadní síně zařadili do rozpočtu na příští rok, záležet však bude na finančních možnostech města. Modernizaci bude třeba pečlivě naplánovat, protože obřadní síň bude na určité období mimo provoz,“ dodal starosta města Petr Hájek.

obadka9
obadka13
obadka12
obadka11
obadka10
obadka8
obadka7
obadka6
obadka5
obadka4