Přejít na obsah

ROZHOVOR S AUTORKOU SOCH PŘED DDM

Prostor kolem nového Domu dětí a mládeže Duha vedle zeleně ozdobí Ruce, díla české výtvarnice, sochařky a keramičky Alexandry Koláčkové. Barevné velkoformátové plastiky z keramiky a betonu vytváří přímo pro veřejný prostor, obohatily jej na řadě míst u nás i v zahraničí, například v Praze, Hradci Králové, Českých Budějovicích nebo v Petrovicích u Karviné.

alexandra kolackova 1

Abychom autorku plastik představili obyvatelům Ústí nad Orlicí, položili jsme jí několik otázek.

Líbí se vám prostor, ve kterém budou Ruce stát, před novým Domem dětí a mládeže Duha?

Prostor se mi líbí moc. Ráda spolupracuji s architekty a ráda také vymýšlím plastiky takzvaně na míru danému místu. Motiv ruky, nebo rukou mi evokuje tvořivost, navíc přidávám hravou formou možnost pro děti a návštěvníky DDM Duha posezení v krásném prostředí nového městského prostranství.

Duha evokuje paletu barev, hrají barvy i ve vašem životě důležitou roli?

Barvy mě fascinují a přitahují odmalička, v přírodě, světě rostlin a zvířat, v umění i architektuře. Baví mě používat barvy ve své práci, hrát si s jejich kombinacemi a kontrasty. Keramika a škála barevných glazur tuto hru dobře umožňují.

Proč to tak mám, upřímně sama nevím. Myslím, že je to vnitřní nastavení každého tvůrce, které každého vede jeho osobitým směrem a můj svět je barevný.

Zatímco na některá umělecká díla se sahat nesmí, u těch vašich se s tím počítá. Jaké reakce máte nejraději? Skulptury stojí pod širým nebem, vyzývají ke kontaktu. Vydrží to? Někteří lidé měli obavy. 

Pokud by se na mé sochy nesmělo sahat, nedávalo by mi to smysl. Umisťuji je hlavně do veřejného prostoru pod širým nebem, jak říkáte. V tichu galerií bych jim zajistila určitě nedotknutelnost a ideální klimatické podmínky prakticky navždy, ale mým cílem je rozdávat radost lidem přímo v každodenním životě. Dává mi větší smysl rozehrávat fantazii, nabízet estetický zážitek všem v parcích a ulicích měst. Zase nehodnotím, co je lepší. Pro mě důležité, jak to cítím já.

To, aby sochy vydržely v exteriéru co nejdéle, samozřejmě řeším neustálým vylepšováním technologie výroby. Moje plastiky jsou ručně vyráběné železobetonové skořepiny, které tvoří s vrchní keramickou vrstvou díky kvalitním flexibilním lepidlům a voděodolné spárovací hmotě kompaktní sendvič. Používám vysoce pálenou hlínu určenou do exteriéru. Například nejzatíženější plastiky na hřišti u Letenského zámečku v Praze přitahují ke hře děti už skoro dvacet let.

IMG 6304 IMG 6284