Přejít na obsah

MĚSTSKÉ LESY LETOS VYKÁŽOU ZISK

Správa lesů města Ústí nad Orlicí očekává, že místo plánované ztráty letos skončí její hospodaření ziskem. Negativně jej v minulých letech ovlivňovala kůrovcová kalamita, která české lesy postihla jako důsledek extrémního sucha a nadprůměrných teplot.

Kvůli teplému a suchému počasí byly porosty celkově oslabené a podmínky byly příznivé pro šíření škůdců, jako je lýkožrout smrkový, vrcholkový nebo lesklý. „S kůrovcovou kalamitou se potýkáme zhruba od roku 2015. Zatímco předtím byl objem zpracovaného dřeva napadeného kůrovcem v řádech desítek kubíků, maximálně kolem stovky, v minulém roce se vyšplhal na 2993 kubíků,“ vysvětluje správce lesů Jiří Faltýnek. Zpracování napadeného dřeva komplikuje skutečnost, že městské lesy netvoří celek, lesní majetek je roztříštěn kolem města. „Pokud vlastníci sousedních lesů nedělají to, co by měli, zkresluje to náš monitoring a brzdí ochranná opatření. Už jsme zaznamenali řadu takových případů,“ dodal Jiří Faltýnek. Český trh byl kvůli kůrovcové kalamitě přehlcen dřevem, což srazilo jeho cenu na historické minimum. Vlastníci lesů měli problém, že jejich dřevo nikdo nechtěl. Správě lesů města Ústí nad Orlicí při zvládání kalamity významně pomáhali samovýrobci, kteří nemají problém odtěžit poškozené dřevo i v těžko přístupných terénech, kde je to jinak zdlouhavé a ekonomicky náročné.

I když zdaleka není vyhráno, správa městských lesů předpokládá, že letos dojde ke stabilizaci zdravotního stavu porostů. Pro letošní rok bylo instalováno 180 kusů kontrolních a odchytových zařízení. Jejich efektivita však závisí i na tom, jak aktivní budou v boji s kůrovcem vlastníci okolních lesních pozemků. „Kůrovcová kalamita u nás kulminovala v minulém roce. Další vývoj bude záviset na počasí, zatím vychází celkem dobře,“ dodal Jiří Faltýnek. Letos je potřeba vytěžit kolem 1000 kubíků napadeného dřeva. Zajímavostí jistě je, že při zpracování dřeva se používá i lanovkový systém.

DJI0753
DJI0708
DJI0744
DJI0710
DJI0733
DJI0714
DJI0721
DJI0728
DJI0740
DJI0741

news list