Přejít na obsah

SLOVO STAROSTY K ZAHÁJENÍ ADVENTU

Vážení spoluobčané,

začíná Advent a já se těšil, že se s vámi dnes sejdu na náměstí u vánočního stromu. Že společně budeme mít možnost podpořit neziskové organizace na tradičním adventním trhu, že si s něčím dobrým na zahřátí užijeme muziku a že budeme mít vzájemnou radost ze setkání.

Stejně jako vy jsem zklamán, že nic z toho nebude. Odmítám názory, že nařízení vlády se „dá obejít“. Vedení měst a obcí by mělo být příkladem a vzorem ostatním občanům a nouzový stav veřejné instituce prostě musí respektovat. Napětí a nervozity je již tak dost a porušovat vládní opatření je dle mého pouze populistické gesto bez ohledu na následky. Koronavir opět nabývá na síle, a kdo nevěří, ať se zajde sám přesvědčit do Orlickoústecké nemocnice, kde hospitalizovaných přibývá. Bohužel se díku tomu z bývalých jistot opět stává nejistota a obavy, co bude dál.

Chápu, že nám již docházejí síly, není snadné opětovně se vracet tam, odkud jsme již jednou vyšli. Václav Havel v říjnu 2011 řekl o politickém životě v naší zemi, že až to bude nejblbější, tak se to začne obracet k lepšímu. Pevně věřím, že tento citát platí i v případě koronaviru a že všechno nakonec dobře dopadne. Neměli bychom se nechat zneklidňovat a hlavně nesmíme ztrácet trpělivost.

Netrapte se tím, co nemůžeme mít a těšme se z toho, co stále máme. Nikdo vám nebrání ani nezakazuje procházku přes ústecké náměstí v tradičním čase, kdy se v našem městě rozsvěcí vánoční strom. Jen prosím o zodpovědné chování, které by zároveň mělo být samozřejmostí pro každého z nás. Vnímám, že společnost je názorově rozdělená, negace se šíří zejména na sociálních sítích a bohužel naše město není výjimkou. Nenechme se tím udolat, a proto na případnou procházku vezměte s sebou radostnou předvánoční náladu a dostatek pozitivní energie. Obojí budeme celý adventní čas potřebovat. A nezapomeňte, stále platí, že jen společně to zvládneme!

Přeji vám krásnou zasněženou první adventní neděli a klidný Advent 2021.

Petr Hájek, starosta města

3K0A0268 1