Přejít na obsah

V INDEXU KVALITY ŽIVOTA DRŽÍ ÚSTÍ STABILNÍ POZICI

Ústí nad Orlicí stále drží vysokou pozici v žebříčku kvality života v českých městech, který na základě nasbíraných dat již čtvrtým rokem uveřejňuje společnost Obce v datech. V čerstvě zveřejněném Indexu kvality života pro rok 2021 obsadilo Ústí nad Orlicí 38. příčku a je po Pardubicích druhým nejlepším místem pro život v Pardubickém kraji. Z našeho kraje se umístila v první padesátce už jen Litomyšl (celkově 42. místo) a Holice (49. místo).

Index kvality života zkoumá faktory důležité pro kvalitní a spokojený život ve 206 obcích s rozšířenou působností. Výsledky se zpracovávají podle 29 ukazatelů, které jsou rozděleny do tří hlavních kategorií: Zdraví a životní prostředí (zahrnuje ukazatele jako dostupnost zdravotní péče, zdravotní stav obyvatelstva a životní prostředí), Materiální zabezpečení a vzdělání (zahrnuje ukazatele jako zaměstnanost, ekonomická úroveň a vzdělání) a Vztahy a služby (zahrnuje ukazatele jako dostupnost služeb, doprava, bezpečnost a aktivita a pohyb občanů).

Nejlepší pozice dosáhlo Ústí nad Orlicí v roce 2020, kdy obsadilo 28. místo. Oproti loňsku se posunulo dopředu v kategorii Materiální zabezpečení a vzdělání. Vysokých hodnot dosahuje v indexu nezaměstnanosti (9. místo v ČR), v indexu hazardu (představuje počet povolených technických herních zařízení na území obce vztažený na počet obyvatel) je dokonce první v ČR.

IMG 9422

news list