Přejít na obsah

NA ŠTĚDRÝ DEN SI PŘIPOMÍNÁME NAROZENÍ JEŽÍŠE KRISTA

24. prosince si v rámci vánočních svátků připomínáme narození Ježíše Krista a po celém světě se slouží vánoční mše. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí se odpolední „půlnoční“ Mše Svatá sloužila tradičně od 15:30 hodin především pro rodiče s dětmi. Zároveň si návštěvníci mohli v kostele prohlédnout velké betlémy. Tradiční Půlnoční Mše Svatá je sloužena o půlnoci z 24. na 25. prosince. Jedinečnou atmosféru této mše si nenechala ujít také široká veřejnost i přes protiepidemiologická opatření.

Co ještě třeba nevíte o Štědrém dnu?

Žádný jiný svátek není spojen s tolika zvyky a obyčeji jako Štědrý den. Štědrý den byl považován za osudový den se zvláštní mocí, proto se různě věštilo.

Asi nejznámější věštění je z rozkrájených jablek (hvězdička v rozkrojeném jablíčku značí zdraví, křížek smrt) a z loděk, které se pouští po vodě (do skořápky od oříšku se dá svíčka a položí se do misky naplněné vodou. Pokud skořápka pluje, znamená to cestu, pokud zhasne nebo se potopí, znamená to smrt).

Věští se také z oříšku – když je pod skořápkou zdraví ořech, bude takový i celý rok.

Běžné bylo také předpovídání svatby z Barborek i lití roztaveného olova do vody, kdy každý kousek svým tvarem říkal o budoucnosti něco jiného. Například rovný kousek olova znamená poklidný rok, křivý neklid a zmatky, půlkruh značí zradu a rozchod, uzavřený příslib peněz, trojúhelník nečekané štěstí, ovál lásku, kříž smrt,… (zdroj: https://www.ceskazceska.cz/stedry-den/)

IMG5360
IMG5320
IMG5338
IMG5302
IMG5356
IMG5362
IMG5371