Přejít na obsah

KÁCÍ SE STROMY POŠKOZENÉ HOUBOU A NAPADENÉ VANDALY

Někteří občané se na město obrátili s dotazem, proč budou pokáceny stromy podél silnice v ulicích Polská (naproti Nové louži) a Korábova. Důvodem je jejich špatný zdravotní stav a skutečnost, že ohrožují své okolí.

Kácení stromů je naplánováno na konec března. Protože stojí vedle parkovacích míst, správce zeleně informoval řidiče cedulkami, aby zde v době prací neparkovali. „Jasany a jeřáb v ulici Polská byly kdysi vysazeny v úzkých záhonech nevhodných pro takové vzrostlé stromy. To se spolu se suchem a zejména s všeobecným napadením jasanů houbovým onemocněním (Chalara) podepsalo na jejich zdravotním stavu. Chřadnoucí, neustále prosychající jasany mají i zhoršenou stabilitu a ohrožují provoz na komunikaci a chodníku,“ vysvětlil vedoucí životního prostředí Tomáš Kopecký.

Pokácené stromy budou nahrazeny vhodnějšími, šesti kusy magnolií na vysokém kmínku s podsadbou směsi trvalek a trav namísto dnešního udusaného trávníku. „Sakury v ulici Korábova již také bohužel vykazují fatální rozpad kosterních větví a kmenů doprovázený silným houbovým onemocněním s výskytem plodnic. Některým z nich na vitalitě nepřidalo, že se na ně zaměřil ‘nepřítel vandal‘, který je navrtal, patrně s cílem se jich zbavit. Podobná praxe ‘přátel stromů‘ se nám ve městě opět rozmáhá. Proto budeme také kácet torzo téměř suchého topolu Simonův za hřištěm v Kerharticích. Ten před několika lety také navštívil podobný ‘kutil s vrtačkou a herbicidem‘,“ dodal Tomáš Kopecký.

Nejde o jediné stromy, které se staly terčem útoku. Uvítáme proto jakékoliv informace, které by nás dovedly k těm, kteří městským stromům úmyslně škodí.

3K0A03902
3K0A03812
3K0A03742
3K0A03751
3K0A03862
3K0A03953
3K0A03972
3K0A03992
3K0A04032
3K0A04092

news list