Přejít na obsah

KOCIANOVA HOUSLOVÁ SOUTĚŽ SE PO DVOU LETECH VRACÍ

Z obrazovek zpět na pódium! Do Ústí nad Orlicí se po dvou letech vrací Kocianova houslová soutěž (KHS), která se těší velké prestiži i v celosvětovém měřítku. Mezinárodní klání pro mladé houslové naděje bylo předloni kvůli koronaviru zrušeno, vloni se konalo distančním způsobem na základě zaslaných videonahrávek. V pořadí 64. ročník bude Ústí nad Orlicí hostit ve dnech 4. až 7. května.

Soutěž bude už tradičně rámovat a umělecky dotvářet festival Kocianovo Ústí, který letos od 2. do 7. května nabídne šest atraktivních koncertů.

Organizátoři soutěže do uzávěrky přijali 44 přihlášek, z toho 19 houslistů je z České republiky. „Zbývajících pětadvacet zahraničních mladých umělců reprezentuje celkem čtrnáct zemí z celého světa. Je báječné, že covid ani válečný konflikt houslisty neodradí od setkání při tak slavnostní příležitosti, jakou Kocianova houslová soutěž je,“ uvedla ředitelka soutěže Lenka Lipenská. Vedle tuzemských interpretů by do Ústí měli na začátku května dorazit i talentovaní mladí houslisté ze Slovenska, Polska, Slovinska, Srbska, Bulharska, Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Norska, Litvy, Spojených arabských emirátů, Japonska a mongolského Ulaanbaataru. Mongolští soutěžící budou už tradičně tvořit početnou výpravu.

„Motto Kocianky je ‘Soutěž, která překračuje hranice’. Nemyslí se tím jen hranice geografické, ale i umělecké. Náročnost soutěže se velmi zvyšuje, je úžasné, co děti dokáží zahrát a kam až ty pomyslné hranice posunují,“ uvedla Lenka Lipenská.

Soutěží se ve čtyřech věkových kategoriích, pro nemladší houslisty je KHS jednokolová, pro zbývající kategorie dvoukolová. Jejich výkony hodnotí sedmičlenná odborná porota, jejíž předsedou je houslový virtuos a zároveň i patron soutěže a umělecký ředitel hudebního festivalu Kocianovo Ústí Pavel Šporcl. Ani letos nebude chybět dětská porota sestavená z žáků místních škol, organizátoři festivalu připravili i seminář pro pedagogy. Scházet se bude také mezinárodní soutěžní orchestr, který posluchači uslyší na závěrečném koncertu vítězů.

Uplynulé dva roky soutěži nepřály. „Jsem velmi ráda, že po dvou ‘hladových’ ročnících se konečně v rodišti Jaroslava Kociana sejdeme a vzdáme mu hold. Ze strany soutěžících byl o konání soutěže velký zájem, je vidět, že je pro ně tato soutěž velkým zážitkem,“ dodala Lenka Lipenská.

Více informací o soutěži, propozice a výsledky naleznete na webu www.kocianovo-usti.com.

koc uo 2022 723x1024

news list