Přejít na obsah

NEMOCNICE OTEVÍRÁ NOVÝ URGENTNÍ PŘÍJEM

Orlickoústecká nemocnice získala novou dominantu. Její areál po letech významně mění svou tvář. Pacientům ze spádové oblasti 200 tisíc obyvatel východní části regionu Pardubického kraje bude sloužit nový urgentní příjem. Jeho vybudování je prozatím největší dokončenou investicí v historii Pardubického kraje.

Podle slov hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického je dokončení centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici naprosto mimořádným a zlomovým momentem pro poskytování péče v celé spádové oblasti Orlickoústecka, Litomyšlska a Svitavska.

Slavnostní otevření se uskutečnilo v pátek 6. května za účasti zástupců kraje, měst, dodavatele a řady dalších hostů. Nechyběl ani starosta našeho města Petr Hájek společně s místostarosty Jiřím Preclíkem a Pavlem Svatošem.

Stavba byla zahájena v listopadu 2018 a byla rozdělena do několika etap. Samotný urgentní příjem reflektuje moderní pojetí péče o pacienty. Představuje jakousi vstupní bránu nemocných do nemocnice. Jedno místo, kde se na základě charakteru onemocnění a jeho tíže, rozhoduje o způsobu a postupu léčby bez toho, aby pacient putoval nemocničním areálem za jednotlivými specialisty. Pod jednou střechou se zde nachází komplex ambulancí a vyšetřoven, tedy odborníků z řady oblastí, kteří mají k dispozici zobrazovací vyšetření, jako jsou rentgen, ultrazvuk nebo CT. Hlavní výhodou nového systému urgentního příjmu pro pacienty je tedy vznik jednoho kontaktního místa. 

Pardubickému kraji se na stavbu budovy urgentního příjmu podařilo získat evropské dotace v rámci programu REACT, který má pomáhat členským státům se zotavením po koronavirové pandemii. Konkrétně se jednalo o částku 150 milionů korun. Celková částka za výstavbu nového urgentního příjmu přesáhla půl miliardy korun.

Modernizace zdravotnických provozů významně zvýší úroveň poskytovaných služeb v Orlickoústecké nemocnici a komfort pro pacienty i personál.

Veřejnost má možnost si nový objekt prohlédnout v sobotu 7. května od 10 do 15 hodin v rámci komentovaných prohlídek.

3K0A07991
3K0A01395
3K0A07971
3K0A01302
3K0A08072
3K0A08111
3K0A00168
3K0A00535
3K0A00287
3K0A00784

news list