Přejít na obsah

PŘIPOMÍNÁME SI VÝROČÍ 17. LISTOPADU

Ve čtvrtek si připomínáme výročí 17. listopadu. Toto významné datum připomínají státní vlajky na veřejných budovách, ale také na mnoha soukromých domech. Připomenout si můžeme také osobnost prvního porevolučního prezidenta Václava Havla, který zemřel 18. prosince 2011 a pietní místo k uctění jeho památky tehdy vyniklo také v našem městě.

Z městského rozhlasu zazní Modlitba pro Martu 

Ústí nad Orlicí se letos v rámci celorepublikových oslav výročí 17. listopadu také zapojí do úspěšného projektu Modlitba pro Martu. Ve čtvrtek 17. listopadu přesně v 17:11 hodin zazní z městského rozhlasu v ulicích našeho města reprodukce písně "Modlitba pro Martu" od Marty Kubišové.

Iniciátorem výzvy je nezisková organizace Díky, že můžem, která připomíná důležitost svobody a demokracie v našem každodenním životě a již devátým rokem pořádá oslavy na Národní třídě v Praze. Vloni se do projektu Modlitba pro Martu zapojilo přes 20 měst po celé České republice. 

Tradičně se chystá i živá reprodukce písně Modlitba pro Martu, zazní přímo na Národní třídě hlasem herečky Bereniky Kohoutové. Připraveno bude i živé vysílání. Více informací poskytne facebooková událost "Korzo Národní: Modlitba pro Martu".

Listopad 1939

Na podzim roku 1939 přišla vlna demonstrací proti německým okupantům. Na výroční den vzniku první Československé republiky 28. října 1939 byla v Praze zahájena střelba do davu demonstrantů. Okupační moc využila příležitosti a 17. listopadu téhož roku, nyní se tento den slaví jako Mezinárodní den studentstva, pozatýkala stovky studentů, kteří byli bez soudu posláni do koncentračních táborů, odkud byla většina z nich po třech letech na naléhání protektorátní vlády propuštěna. (V táborech jich zahynulo 35). 17. 11. 1939 byly uzavřeny v protektorátu vysoké školy.

Listopad 1989

Dne 17. listopadu 1989 svolali tehdejší oficiální i nezávislé studentské organizace do Prahy na Albertov manifestaci studentů vysokých škol. Oficiálně povolená akce přerostla v dosud největší spontánní protest proti tehdejšímu komunistickému vedení. Tisíce lidí se po ukončení povolené části programu vydaly směrem na Václavské náměstí. Na Národní třídě byl průvod zastaven a posléze obklíčen policejními těžkooděnci. Demonstrace byla brutálně rozehnána - výsledkem byly desítky lehce i těžce raněných.

IMG 4230