Přejít na obsah

ŠKOLA UPOZORNILA NA RIZIKA ONLINE SVĚTA

Základní škola Bratří Čapků se aktivně zapojila do podpory bezpečného internetu a připravila setkání s rodiči v rámci Mezinárodního dne bezpečného internetu, který se koná v únoru. Tuto akci navštívily na 3 desítky rodičů, kteří měli možnost setkat se s učiteli, kteří se na tuto problematiku zaměřují. Konkrétně se jednalo o metodičku prevence, učitelé informatiky nebo školní psycholožku, kteří se rodičům snažili poskytnout co nejvíce informací a odpovědí na jejich otázky týkající se bezpečného internetu.

Základní škola Bratří Čapků chápe důležitost ochrany dětí před riziky spojenými s internetem a jejich podporu při používání technologií. Toto setkání s rodiči bylo jen jedním z kroků, jak podpořit rodinnou edukaci o bezpečném používání internetu a informačních technologií.

Žáci jsou o rizicích spojených s internetem a jejich prevenci pravidelně seznamováni v rámci výuky. Tyto informace jim pomáhají rozvíjet bezpečné návyky při používání internetu a chránit se před riziky spojenými s online světem.

Rizika, kterým děti a mládež na internetu čelí, zahrnují například:

Únik osobních informací: Děti mohou nevědomě zveřejňovat citlivé informace, jako je jméno, adresa, telefonní číslo nebo fotografie, které mohou být zneužity nebo využity k identifikaci.

Kyberšikanu: Děti mohou být terčem šikany, výhrůžek nebo obtěžování ze strany jiných uživatelů na internetu.

Závislost na technologiích: Děti mohou trávit příliš mnoho času na internetu, což může ovlivnit jejich sociální a emoční zdraví.

Nepřístojný obsah: Děti mohou být vystaveny explicitnímu, násilnému nebo vulgárnímu obsahu na internetu.

Phishing a podvodné e-maily: Děti mohou být zneužity ke získání osobních informací nebo finančních údajů prostřednictvím podvodných e-mailů nebo phishingových útoků.

Mezinárodní den bezpečného internetu (International Safe Internet Day) je celosvětová akce, jejíž cílem je poukázat na důležitost bezpečného a odpovědného používání internetu a informačních technologií, zejména v souvislosti s ochranou dětí a mládeže před riziky spojenými s internetem. Akce zahrnuje různé aktivity, jako jsou setkání s rodiči, školní besedy, kampaně a další, které slouží k informování veřejnosti a podpoře bezpečnosti dětí online.

3K0A03483
3K0A0328
3K0A03243
3K0A03302
3K0A0333
3K0A03353
3K0A0339
3K0A03371
3K0A03403
3K0A0343