Přejít na obsah

ODSTARTOVAL LETOŠNÍ JEDEN SVĚT

V sobotu 25. března odstartoval v Ústí nad Orlicí festival dokumentárních filmů Jeden svět. Ten má pro své diváky nachystáno třináct dokumentárních filmů a devět debat, na které se budou moci vydat diváci během celého následujícího týdne do Malé scény.

Festival zahájil snímek Farmář a hipster, ve kterém se potkávají dva naprosto odlišné světy, venkovský a farmářský, a který otevře téma udržitelného hospodaření.

V rámci doprovodného programu proběhnou letos dvě akce – úterní cestovatelská přednáška a následná debata s ústeckým rodákem Přemyslem Fabiánkem a páteční setkání s novinářem Jaroslavem Kmentou na téma ruská mafie a vznik organizovaného zločinu v Česku. Během obou festivalových víkendů se v rámci festivalového stánku představí orlickoústecká pobočka platformy Scuk.cz, kde lze online nakoupit přímo od lokálních farmářů a malovýrobců. Součástí bude i ochutnávka farmářských produktů.

Celý, zajímavými filmy a hosty našlapaný týden zakončí v sobotu 1. dubna snímek, který by se dal nazvat detektivním thrillerem - Kuciak: vražda novináře a následnou debatou s Kuciakovou spolupracovnicí Pavlou Holcovou a novinářem Jaroslavem Kmentou.

Výtěžek festivalu bude i letos pomáhat v našem kraji. Dostane ho rodina tříleté Viktorky Čejkové z Dolní Dobrouče, která trpí mukopolysacharidózou typu 3A. Jedná se o vrozené metabolické a nevyléčitelné onemocnění, které především závažně postihuje funkci nervového systému. Finanční prostředky Viktorce pomohou v boji s nemocí a věnují se na zdravotní a pohybové pomůcky, rehabilitace, léčebné pobyty a nutné úpravy bytu na bezbariérový.

Vstupenky na festival je možné rezervovat v online rezervačním systému na webu www.js.spousti.cz, kde také naleznete veškeré další informace o festivalu, včetně kompletního programu. Zároveň již běží předprodej v síti prodejen obchodního družstva KONZUM.

3K0A08543
3K0A08573
3K0A08553
3K0A08673
3K0A08643
3K0A08492
3K0A08733
3K0A08694
3K0A08852
3K0A08772