Přejít na obsah

ČESKÝ ROZHLAS VYSÍLAL ŽIVĚ Z ÚSTÍ NAD ORLICÍ

V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí probíhá zajímavá výstava "Vysíláme-přijímáme", která přináší návštěvníkům jedinečný pohled do historie rádiového vysílání a 100 let rozhlasu. Ve středu 17. května se v Hernychově vile uskutečnilo speciální živé vysílání na Českém rozhlase Pardubice. 

Akce odstartovala úvodním povídáním o Ústí nad Orlicí, které připravili moderátoři Jitka Slezáková a Miroslav Hruban. Poté následovalo představení historických radiopřijímačů z éry první republiky i konce minulého století. Návštěvníci zde mají jedinečnou příležitost spatřit raritní přístroje a prozkoumat, jak se v průběhu let vyvíjela technologie rádiového přijímání. Zároveň se seznámí s historickými zkoušečkami napětí a mají možnost shlédnout dílnu radioamatéra, kde je předvedena ruční výroba vysílačů a přijímačů. 

Všichni zájemci, kteří se nemohli fyzicky dostavit na výstavu, měli možnost naladit si Český rozhlas Pardubice ve středu dopoledne. Díky přímému přenosu byli i vzdálení posluchači zavedeni do atmosféry výstavy a mohli si užít bohatý program a dozvědět se zajímavé informace. 

Do programu se aktivně zapojili také studenti ústeckého gymnázia, kteří měli jedinečnou příležitost prozkoumat výstavu celou "Vysíláme-přijímáme". Byla pro ně připravena komentovaná prohlídka výstavy, která je provedla skrze významné exponáty a přiblížila jim jejich historický význam. 

Studenti se mohli také zapojit do vědomostního kvízu, ve kterém měli možnost otestovat své znalosti a dozvědět se další zajímavé informace o historii rádiového vysílání. Kromě toho byly studentům připraveny další zajímavé aktivity, které je motivovaly k aktivnímu zapojení. To mohlo zahrnovat například možnost si vyzkoušet obsluhu historických radiopřijímačů, experimentovat s radioamatérskými technikami nebo se dozvědět více o principu fungování rádiových přístrojů. 

Výstava "Vysíláme-přijímáme" v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí nabízí fascinující pohled do historie rádiového vysílání a přijímání. Díky vynikajícímu moderování Jitkou Slezákovou a Miroslavem Hrubanem a přímému přenosu na Českém rozhlase Pardubice se stala nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky radiové techniky a historie. 

Záznamy dopoledního vysílání na Českém rozhlase Pardubice si můžete poslechnou ZDE:

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/pardubice/24/2023-05-17

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/pardubice/26/2023-05-17

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/pardubice/28/2023-05-17

3K0A2881
3K0A2867
3K0A2812
3K0A2789
3K0A2885
3K0A2817
3K0A2784
3K0A2787
3K0A2795
3K0A2799

news list