Přejít na obsah

HASIČI LIKVIDOVALI POŽÁR BUNĚK, CVIČNĚ

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje uspořádal taktické cvičení s námětem požár stavebních buněk - porovnání efektivity hašení různými metodami. Cvičení se konalo na hasičském cvičišti SDH v Černovíru.

Cílem cvičení bylo posoudit možnosti nasazení hasícího a řezacího zařízení CCS Cobra a "D" programu (hasící hřeby útočné a obranné) v reálných podmínkách požáru. Dále se cvičení zaměřilo na porovnání efektivity hašení pomocí těchto metod a na procvičení základních návyků zasahujících hasičů z hlediska bezpečnosti práce a ochrany zdraví při použití CCS Cobra. Součástí cvičení bylo také procvičení taktiky zásahu.

Cvičení se zúčastnili HZS Pardubického kraje, jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Ústí nad Orlicí - Černovír a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Ústí nad Orlicí.

Námětem cvičení bylo zapálení požáru ve stavební buňce, který se dále rozšířil do dvou dalších propojených stavebních buněk. Úkolem zasahujících jednotek bylo uhasit požár pomocí hasících hřebů "D" programu a pomocí hasicího a řezacího zařízení CCS Cobra.

Tato metoda má široké pole uplatnění při hašení požáru a záchranných operacích. CCS COBRA je efektivní nástroj pro prorážení a řezání ve všech typech materiálů. Technika řezání pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost zchlazovat prostor požáru a hasit oheň.

Cvičení poskytlo příležitost testovat a zhodnotit efektivitu jednotlivých metod hašení požáru a zároveň umožnilo zasahujícím hasičům procvičit si své dovednosti a taktiku při zásahu. Tím přispělo k zvýšení jejich odborné připravenosti a schopnosti reagovat na různé typy požárů.

3K0A1160
3K0A1168
3K0A1170
3K0A1171
3K0A1177
3K0A1192
3K0A1199
3K0A1211
3K0A1220
3K0A1230