Přejít na obsah

ÚSTÍ PŘIVÍTALO HOSTY Z PARTNERSKÝCH MĚST

Městské slavnosti byly opět příležitostí pro rozvíjení partnerských vztahů. Do Ústí nad Orlicí přijeli zástupci partnerských měst v Německu a na Slovensku, konkrétně starosta Neuköllnu Martin Hikel, místostarosta Ambergu Martin J. Preuß a zástupci úřadu v Popradu. Připraven byl pro ně zajímavý program, který zahrnoval prohlídku města nebo výlet na zámek v Kostelci nad Orlicí.

Ústeckou radnici dnes navštívila také šestnáctičlenná skupina členů spolku na podporu partnerství mezi městy Přátelé Neuköllnu. Spolek poukazuje a připomíná tradici českých exulantů, kteří po bělohorské porážce nalezli před pronásledováním nový domov v Rixdorfu. Většina tehdejších exulantů pocházela z Horní Čermné. Bývalá osada Rixdorf je dnes součástí Berlína a leží ve čtvrti Neukölln. Spolek již 40 let rozvíjí česko-německé partnerství. Partnerství mezi městy Ústí nad Orlicí a Berlínem Neuköllnem má počátek v roce 1988.

Za vedení města skupinu přivítal starosta města Petr Hájek. „Hosté se živě zajímali o investice v našem městě. Při procházce po městě jsme si ukázali zejména nový Dům dětí a mládeže, který vznikl na místě revitalizovaného území Perly 01. Představil jsme jim také revitalizaci prostoru u Roškotova divadla, národní kulturní památky, která by měla být zahájena v letošním roce,“ konstatoval Petr Hájek.

3K0A0231
3K0A0243
3K0A0233
3K0A0232
3K0A0238
3K0A1425
3K0A1410