Přejít na obsah

ZAČALY JUBILEJNÍ ČESKÉ VIZE

Ústí nad Orlicí hostí 70. ročník filmové přehlídky České vize. Doprovodný program nabízí nově gamezonu, ale opět i letní kino nebo Dětský den.

Roškotovo divadlo a Malou scénu opět zaplnili filmaři a filmařky z různých koutů republiky, aby se svými filmy soutěžili v jedné ze tří festivalových sekcích.

Malé vize jsou platformou pro podporu filmové tvorby dětí, mládeže a tvůrčích kolektivů do devatenácti let. Sekce promítá filmy vybírané ze čtyř nominačních přehlídek.

Zkrátka vize jsou uměleckou rezidencí, ve které mohou autoři a autorky vyvíjet vlastní autorské projekty. 

České vize jsou sekcí prezentující tvorbu autorů od osmnácti let. Filmy jsou do ní vybírány z pěti postupových přehlídek.

České vize nejsou pouze soutěžní přehlídkou, ale nabízejí také různorodý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Pro autory bude připraveno mnoho dílen a seminářů soustředěných na tvůrčí průpravu, jako např. Lekce o financování krátkého filmu, Lekce zvukové tvorby, nebo Lekce o storyboardu. Workshop s názvem Dílna Osmička pod vedením experimentálního filmaře Martina Ježka pak účastníky provede všemi produkčními fázemi natáčení na 8mm kameru.

Novinkou letošního ročníku je gamezone, která vzniká ve spolupráci s festivalem Animánie. Kromě vyzkoušení různých videoher se zde můžete zúčastnit také workshopů zaměřujících se na jejich tvorbu, či na přednášku animátora Tomáše Kozlíka, který pracoval na projektech jako Mafia 3, Kingdom Come: Deliverance a Red Dead Redemption 2, ale také na filmech jako Avengers: Endgame, Alita Battle Angel nebo Avatar: The Way of Water.

Po setmění můžete dorazit do letního kina Roškotova divadla, kde budou promítány kultovní povídkové filmy jako Divoké historky, Kafe a cigára či pásmo krátkých filmů Osmičkáři.

V sobotu 17. června bude v parku u Roškotova divadla probíhat Dětský den. S dětmi (ale i bez nich) si můžete přijít vyzkoušet různé animační techniky, zajít do lunaparku filmových vynálezů, za pomoci slunce vyvolat fotografii na triko, či v sobě probudit svého uměleckého ducha na workshopu malby v exteriéru.

Těšit se můžete také na divadelní představení studentů JAMU Faust aneb cesty hodně někam, filmový kvíz, nebo na koncert ústecké kapely NOC.

Vstup na akci je zdarma.

Podrobný program naleznete ZDE.

3K0A0662
3K0A0663
3K0A0669
3K0A0677
3K0A0680
3K0A0681
3K0A0687
3K0A0694
3K0A0708
3K0A0703