Přejít na obsah

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ S PAVLEM SEDLÁČKEM

V pátek 23. července 2021 se ve smuteční síni u městského hřbitova v Ústí nad Orlicí uskutečnilo poslední rozloučení s jednou z nejvýraznějších osobností našeho města, Pavlem Sedláčkem, který zemřel v pátek 16. července 2021 ve věku nedožitých 78 let.

Pavel Sedláček prožil celý život v Ústí nad Orlicí. Profesí byl strojař a uplatnění našel v tehdejším Kovostavu. Již od mládí koketoval s uměním, zpíval v tanečním orchestru a pokukoval po ochotnickém divadle.

Zásadní zlom v profesním, ale jistě i v osobním životě Pavla Sedláčka nastal na podzim 1986, kdy byl zvolen do funkce předsedy Městského národního výboru. Tehdy samozřejmě nemohl tušit, že bude u všech podstatných událostí města a že mnohé z nich zásadně ovlivní i z pozice místostarosty města, kterou zastával v letech 1990 až 1998.    

Stál mj. u komplexní rekonstrukce Roškotova divadla, u výstavby Kulturního domu nebo čistírny odpadních vod a zasloužil se například o obnovení činnosti městského muzea, restaurování Křížové cesty na Andrlově chlumu.

Velkou láskou Pavla Sedláčka bylo umění a kulturní činnost. Od roku 1966 působil v Divadelním souboru Vicena. V roce 1973 se zasloužil o znovuobnovení souboru. Byl výrazným členem smíšeného pěveckého sboru Alou Vivat. S Pavlem Sedláčkem je v Ústí nad Orlicí neodmyslitelně spojena Kocianova houslová soutěž. Na její organizaci se poprvé podílel v roce 1971 při 13. ročníku a to až do letošního 63. ročníku. Založil Nadační fond Mistra Jaroslava Kociana, ve kterém působil víc jak dvacet let v pozici předsedy správní rady. Díky němu se v našem městě koná hudební festival Kocianovo Ústí. Stejné nadšení a energii vkládal do Heranovy violoncellové soutěže.

Pavel Sedláček obdržel v roce 2008 Cenu města Ústí nad Orlicí za dlouholetou obětavou práci na poli kultury.

Díky svému profesnímu zaměření, nekonfliktní a přátelské povaze, spolkové aktivitě, organizačním schopnostem a pracovitosti „patřil doslova celému Ústí“. Celý nekrolog Pavla Sedláčka čtěte ZDE.

Čest jeho památce.

IMG1037
IMG1023
IMG1031
IMG1048
IMG1058
IMG1067
IMG1071
IMG1074
IMG1077
IMG5521

news list