Přejít na obsah

INTERNETOVÉ PODVODY - NENALEŤTE PODVODNÍKŮM

Policie České republiky, Obvodní oddělení Ústí nad Orlicí, si Vás dovoluje stručně seznámit s nejčastěji se vyskytujícími internetovými podvody, které za poslední dobu policie zaznamenává nejen při příjmu oznámení od poškozených občanů na zdejší služebně, ale rovněž se vyskytujících po celé ČR. Podvodníkům se dobře daří obelstít ty méně zdatné a méně informované uživatele internetu, ale také ty příliš důvěřivé či zvědavé.

Dnešní doba nám umožňuje přes různé internetové servery uskutečnit velkou část pracovních povinností, získávat různé informace, zprostředkovávat nákup či prodej zboží nebo se zkontaktovat s přáteli či rodinou. Podvodníci z Vás pod různými přísliby vydáváním se za přátele, za firmu nebo spolehlivé kupující, nabízením investic, falešně se vydávající za policisty, bankéře, ropné magnáty, vojáky a tak dále, vylákají nemalé finanční částky.

Problémem obecně je, že pachateli nabyté finanční částky míří na zahraniční bankovní účty nebo do tzv. kryptoměn (virtuální měny), kde je koncový příjemce velmi obtížně, ne-li někdy vůbec, dohledatelný. Částečným klíčem k řešení vzniklého problému je rychlost konání po zjištěném podvodu, protože stopy v kyberprostoru rychle mizí. Vaše první kroky by proto měli vést do banky (příp. přes telefonickou podporu banky), někdy je totiž možné již uskutečněnou platbu stornovat.

Bohužel do krátkého článku není možné podrobně popsat podvod od podvodu, zahrnout zde základy fungování na internetu, ani Vás srozumět se všemi nástrahami v internetovém prostředí. Níže Vás alespoň seznámíme s těmi nejčastějšími triky těchto podvodníků.

Podrobný přehled podvodných praktik naleznete ZDE.

policie

news list