Přejít na obsah

MĚSTSKÉ SLAVNOSTI PODLE OSVĚDČENÉHO SCÉNÁŘE

Kulturní a společenskou událostí roku jsou v Ústí nad Orlicí městské slavnosti Město v pohybu – týden dobré pohody. Jak se tato bezmála týdenní akce připravuje a co letošní ročník nabídne, o tom jsme hovořili s ředitelkou Klubcentra Jaroslavou Martinákovou. Probrali jsme také další akce, které vyplní kulturní kalendář ve zbývajících měsících roku. Diváci se mají na co těšit.

 

Došlo při přípravě městských slavností k nějaké dramaturgické změně, nebo se ročník 2023 drží osvědčeného scénáře?

Městské slavnosti Město v pohybu – týden dobré pohody se během let staly samozřejmou a oblíbenou událostí nejen místních obyvatel. U této akce jsem osobně od jejího zrodu, v letošním roce je to již 24. ročník a za ty roky se osvědčil scénář, kdy denní program začíná prezentací školních souborů a pěveckých sborů místních škol, regionálních i místních skupin a ve večerních a nočních hodinách pak končí program koncerty profesionálních kapel a umělců.

 

Je těžké ho sestavit? Mají kapely či zpěváci zájem vystupovat v Ústí nad Orlicí?

S přípravou dalšího ročníku začínáme s přicházejícím podzimem, kdy je větší šance dostat se do kalendáře umělců. A protože je naše akce poměrně dost známá, zájem kapel i zpěváků o koncerty u nás na náměstí je velký. Samotný kulturní program sestavujeme tak, aby jednotlivá vystoupení na sebe plynule navazovala a návštěvníci si mohli vybrat z bohaté nabídky kulturního a doprovodného programu. Bohužel i kultura je o penězích, a tak vřelé díky patří všem partnerům a sponzorům za podporu této akce. I proto je Město v pohybu v Ústí nad Orlicí týdnem dobré pohody.

 

Jak je to u místních uskupení a souborů, program není nafukovací, musíte zájemce i odmítat?

Mezi stálice městských slavností patří Dechový orchestr města Ústí nad Orlicí, swingový orchestr Black Band a smíšený pěvecký sbor Alou Vivat, pěvecké sbory místních škol a ZUŠ. Ti své místo v programu vždy mají. Noví zájemci o vystupování jsou ale většinou z pole profesionálního a tady už je potřeba věnovat pozornost technické náročnosti koncertu, a i žádané výši honorářů.

 

Jaké nejatraktivnější či nejzajímavější koncerty či vystoupení letos slavnosti nabídnou?

V programu mj. vystoupí Blanka Šrůmová, Jan Sahara Hedl a Něžná noc, hudební skupina Čechomor, Doctor Victor, Jary Tauber, Maniac, Miloš Meier Drumming Syndrome, Noisetrap, Pirate Swing Band Jiřího Ševčíka s hostem Felixem Slováčkem, Realita, Schodiště, Sto zvířat, Václav Noid Bárta & Bekbek clan, Vanua2 či muzikanti s hudebním projektem Vzpomínka na Marsyas.

 

Mohou se rodiny s dětmi těšit i na atrakce na ruční pohon a divadélka?

Určitě. Do sobotního programu jsme po loňském vzoru zařadili dvě dětská divadélka, malování na obličej a atrakce na ruční pohon. V parku Kociánka by měla být nejenom turecká střelnice, ale i kotrmelčák, hlavotoč, zvířecí lodičky a kolotoč.

 

Jistě se již připravuje i program na letní měsíce, budou opět oblíbená odpoledne v parku u divadla? Co nabídnou?

Do parku u divadla chystáme program letního odpoledne pro rodiče s dětmi na neděli 16. července. Nebude chybět hraná pohádka, bublinová show, balónkový klaun a pokud bude teplé počasí, tak i aquazorbing. V průběhu prázdnin máme na venkovním prostoru v půlkruhu před Divadelním klubem připraveny koncerty Ivana Hlase Tria, Honzy Holečka & Pavla Marcela nebo hudebně-poeticko-divadelní pořad, o který se postarají Kristýna Ryška Podzimková kovaná v recitaci, klávesista a kytarista Ondřej Fencl zabydlený v muzice a jako host se přidá Petr Fiala z Mňágy a Žďorp – básník, který svou poetiku celoživotně spojil s hudbou.

Předposlední prázdninovou neděli bych chtěla pozvat na Tajuplný svět podivuhodných her na Kociánku. Jedná se o hry pod širým nebem, kdy si rodiny s dětmi, skupinky teenagerů, kolegové z práce a mnoho dalších vyberou z velkého množství nabízených her a můžou mezi sebou soupeřit.

 

Rozjede se i letos promítačka letního kina? Bude opět situováno do prostor před Divadelním klubem?

Loňské letní promítání se uskutečnilo v půlkruhu u Roškotova divadla před vstupem do Divadelního klubu. Tuto novinku přijala veřejnost více než kladně i přes skutečnost, že odpadla možnost využít k sezení travnatou plochu parku. Tento prostor poskytnul perfektní technické zázemí pro projekční techniku, která byla umístěna na prvním balkóně divadla, bezpečně chráněná před povětrnostními vlivy. Celkově tak toto prostranství ožilo a díky částečné uzavřenosti vznikla během projekcí příjemná atmosféra „amfiteátru“. Tato koncepce letních projekcí se osvědčila jako funkční, praktická a zároveň esteticky působivá. I letos půjdeme touto cestou.

 

Jak jste spokojeni se zájmem o divadelní předplatné?

Velmi, a to opravdu bez nadsázky. Okruh předplatitelů divadelního abonmá se každou sezónu rozrůstá a zbývající místa v hledišti se vyprodávají. Vyprodáváme ale i představení, která nejsou zařazena do cyklu předplatného. Z toho mám radost.

 

Jaké zajímavé či atraktivní pořady se připravují na poslední měsíce roku?

Koncem minulého roku se nám podařilo odehrát 6 koncertů v Kulturním domě i Roškotově divadle, které byly beznadějně vyprodané. Pro letošní rok domlouváme koncerty Vlasty Redla, Michal Pavlíček Trio, Ian Paice & Purpendicular, Prague Cello Quartet a benefiční koncert Hudba pomáhá. V říjnu se můžete těšit na nový celovečerní zábavný program, ve kterém se diváci budou moci setkat s jedinečným a nezaměnitelným humorem Zdeňka Izera. V Roškotově divadle uvedeme hry Divadla Na Fidlovačce, Klicperova divadla a Divadla Palace a agenturní představení Můj báječný rozvod s Eliškou Balzerovou.

 

Kde se dopředu dozvím, jaké akce Klubcentrum chystá?

Na webových stránkách www.klubcentrum.cz jsou uváděny všechny aktuální pořady včetně filmových projekcí s možností rezervace nebo nákupu vstupenek. V sekci „program“ jsme nově zařadili rubriku „připravujeme“. Zde jsou informace o plánovaných akcích i s termíny jejich konání.

j.martinakova